Forum Serwisu ReklamaStron.pl
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dobry hosting dla strony - jak wybrać?
Autor Wiadomość
OzdobaForum 
Ozdoba Forum

Pomogła: 66 razy
Wysłany: 2007-04-06, 12:12   Dobry hosting dla strony - jak wybrać?

Stworzenie własnej strony wiąże się m.in. z koniecznością wybrania hostingu, czyli miejsca, gdzie fizycznie będą znajdowały się wszystkie pliki tworzące treść strony. Usługi hostingowe pozwalają na umieszczanie plików strony w serwerach (na dyskach twardych), do których jest dostęp 24h/dobę przez połączenia sieciowe. Można tam zamieszczać pliki serwisów, które są dostępne dla wszystkich Użytkowników przez Internet oraz różne inne pliki, do których dostęp jest ograniczony hasłem/hasłami.

Osoby tworzące małe, prywatne strony "dla zabawy" najczęściej korzystają z firm hostingowych oferujących bezpłatne miejsce na swoich serwerach. Jednak taka opcja ma wiele wad. Bezpłatne usługi hostingowe mogą nieść ze sobą następujące ograniczenia:
- wyznaczony niski maksymalny miesięczny transfer,
- udostępnienie niewielkiej przestrzeni dysku serwera na pliki strony,
- brak dostępu do baz danych (MySQL) lub możliwość korzystania tylko z jednej bazy,
- brak obsługi języków skryptowych (np. PHP).
Ponadto korzystanie z bezpłatnych usług hostingowych może wiązać się:
- z koniecznością umieszczenia strony pod narzuconym adresem np. twoja_nazwa.nazwa_firmy_hostingowej.pl oraz
- z koniecznością umieszczenia na własnej stronie reklam firmy hostingowej (banner, link, button, pop-up itp.).
Niekiedy decydując się na darmowe usługi hostingowe musimy zgodzić się również na otrzymywanie reklamowych e-maili.

Taka forma współpracy może być owocna tylko wówczas, gdy autor strony ma minimalne oczekiwania wobec hostingu. Gdy tworzy się profesjonalne strony (serwisy, strony firmowe) i w projektach wykorzystuje się zaawansowane rozwiązania, bezpłatne usługi hostingowe ze swoimi wadami nie są w stanie sprostać wyzwaniom. Wówczas trzeba znaleźć DOBRY PŁATNY HOSTING.

Obecnie w sieci można odszukać wiele firm świadczących płatne usługi hostingowe. Ich oferta jest bardzo bogata i różnorodna. Firmy hostingowe oferują serwery o różnych parametrach, gwarantują różne usługi dodatkowe i kuszą "atrakcyjnymi" promocjami. Także ceny podobnych usług w dwóch firmach nie zawsze są zbliżone do siebie. Jak nie wybrać kota w worku?

Gość napisz, z jakich usług firm hostingowych korzystasz lub korzystałeś, i jak wywiązują się one ze swoich zobowiązań.

DamianDaszkiewicz

Wysłany: 2007-04-08, 19:45   Hosting: webd.pl, home.pl, hosting365.pl

Ja korzystam z webd.pl. Najtańsze konto kosztuje 4 zł miesięcznie. Przetestowałem kilkanaście tanich hostingów (np. klatka, maniak) i webd jest chyba najlepszym tanim hostingiem (zauważyłem najmniej padów). Oczywiście taki webd.pl nie może się równać z droższymi hostingami, ale ma bardzo dobry stosunek jakość/cena i jest dobry na małe serwisy.

Odnośnie tych droższych to nie polecam Home, gdyż mój znajomy zużył w miesiąc 90% transferu i zadzwonił z pytaniem ile kosztuje dodatkowy 1 GB transferu i usłyszał coś w stylu "niech się Pan nie martwi, przekroczy Pan transfer to my Panu wystawimy fakturkę". ;-)

Jako uczestnik SUPP dostałem za darmo 3 miesiące hostingu w hosting365.pl. Niby kosztuje to aż 19 zł/mies, serwer za granicą (dość drogo jak na zagraniczny serwer), ale serwer jest na windowsie (to tłumaczy tak wysoką cenę) i mam do dyspozycji ASP i ASP.NET (konkurent PHP). W końcu będę mógł zobaczyć, co to wogóle jest to ASP. ;-)

BartłomiejJ 

Wysłany: 2007-08-21, 20:55   Re: Hosting: webd.pl, home.pl, hosting365.pl

DamianDaszkiewicz napisał/a:
Ja korzystam z webd.pl. Najtańsze konto kosztuje 4 zł miesięcznie. Przetestowałem kilkanaście tanich hostingów (np. klatka, maniak) i webd jest chyba najlepszym tanim hostingiem (zauważyłem najmniej padów). Oczywiście taki webd.pl nie może się równać z droższymi hostingami, ale ma bardzo dobry stosunek jakość/cena i jest dobry na małe serwisy.

Odnośnie tych droższych to nie polecam Home, gdyż mój znajomy zużył w miesiąc 90% transferu i zadzwonił z pytaniem ile kosztuje dodatkowy 1 GB transferu i usłyszał coś w stylu "niech się Pan nie martwi, przekroczy Pan transfer to my Panu wystawimy fakturkę". ;-)

Jako uczestnik SUPP dostałem za darmo 3 miesiące hostingu w hosting365.pl. Niby kosztuje to aż 19 zł/mies, serwer za granicą (dość drogo jak na zagraniczny serwer), ale serwer jest na windowsie (to tłumaczy tak wysoką cenę) i mam do dyspozycji ASP i ASP.NET (konkurent PHP). W końcu będę mógł zobaczyć, co to wogóle jest to ASP. ;-)

;) ot, technologia windowsowa :)
ADSEO.pl - Pozycjonowanie

DamianDaszkiewicz

Wysłany: 2007-08-21, 21:04   Re: Hosting: webd.pl, home.pl, hosting365.pl

BartłomiejJ napisał/a:

Z h365 już nie korzystam. Dlaczego? Opisałem to na swoim blogu: http://blog.daszkiewicz.n...e-hosting365pl/

BartłomiejJ 

Wysłany: 2007-08-21, 21:14   Re: Hosting: webd.pl, home.pl, hosting365.pl

DamianDaszkiewicz napisał/a:
BartłomiejJ napisał/a:

Z h365 już nie korzystam. Dlaczego? Opisałem to na swoim blogu: http://blog.daszkiewicz.n...e-hosting365pl/

ups... :)

antidote 

Wysłany: 2007-08-26, 00:11   Hosting linuxpl.com

Ja korzystam z usług linuxpl.com i jak na razie nie mam na co narzekać, nie było większych padów, czasem forum wolno się ładowało, zresztą strona tak samo, ale do tej pory nie było poważniejszych problemów.

Kocyk 

Wysłany: 2007-09-12, 18:19   Hosting ncse.pl

Ja korzystam z ncse.pl i jestem zadowolony. Dla jednej małej strony internetowej "starter plan" w zupełności wystarcza. Domena za 1zł, 1GB miejsca na pliki. Nie było specjalnych problemów. Jestem bardzo zadowolony.

miki4812

Wysłany: 2007-10-14, 16:22   Hosting az.pl

Ja korzystam z az.pl - jest to dosyć drogi serwis.

viper1234

Wysłany: 2009-10-06, 21:09   Hosting

Ja korzystam z netlook.pl i nie narzekam, wszystko działa jak należy, jestem zadowolony z ich usług.

zypolek 

Wysłany: 2009-11-15, 11:55   webserwer.pl

osobiście korzystam z webserwer.pl i jestem mega zadowolony, teraz mają promocje - dobry hosting możesz mieć już za 49 zł (5 GB + 15 GB transferu)

BartłomiejJ 

Wysłany: 2009-11-30, 19:57   2BE.PL

Polecam 2BE.PL

i zapraszam.

hydrojar 

Wysłany: 2010-03-11, 16:56   

Witam, jestem nowiutki na forum.
Ale polecam ehost.pl dzialam z nimi od okolo 8 lat i nie mialem zadnych problemow.

Pozdrawiam.

ewwa111 

Wysłany: 2010-03-12, 08:54   

Witam !

Nie korzystałam i nie korzystam jeszcze z usług firm hostingowych,
jestem nowa na tym forum i ogólnie nie mam zbyt wiele pojęcia
o tych wszystkich sprawach......... :(
Dlatego tu jestem !

Szukam fachowców.....którzy mi pomogą zrobić portal społecznościowy.

Przecież nie trzeba być piekarzem żeby kupić chleb.....prawda !

Odpowiedz do tematu