Pomogła: 66 razy Dołączyła: 18 Lip 2005 Posty: 852 Skąd: Forum
Wysłany: 2007-04-06, 12:12 Dobry hosting dla strony - jak wybrać?
Stworzenie własnej strony wiąże się m.in. z koniecznością wybrania hostingu, czyli miejsca, gdzie fizycznie będą znajdowały się wszystkie pliki tworzące treść strony. Usługi hostingowe pozwalają na umieszczanie plików strony w serwerach (na dyskach twardych), do których jest dostęp 24h/dobę przez połączenia sieciowe. Można tam zamieszczać pliki serwisów, które są dostępne dla wszystkich Użytkowników przez Internet oraz różne inne pliki, do których dostęp jest ograniczony hasłem/hasłami.
Osoby tworzące małe, prywatne strony "dla zabawy" najczęściej korzystają z firm hostingowych oferujących bezpłatne miejsce na swoich serwerach. Jednak taka opcja ma wiele wad. Bezpłatne usługi hostingowe mogą nieść ze sobą następujące ograniczenia:
- wyznaczony niski maksymalny miesięczny transfer,
- udostępnienie niewielkiej przestrzeni dysku serwera na pliki strony,
- brak dostępu do baz danych (MySQL) lub możliwość korzystania tylko z jednej bazy,
- brak obsługi języków skryptowych (np. PHP).
Ponadto korzystanie z bezpłatnych usług hostingowych może wiązać się:
- z koniecznością umieszczenia strony pod narzuconym adresem np. twoja_nazwa.nazwa_firmy_hostingowej.pl oraz
- z koniecznością umieszczenia na własnej stronie reklam firmy hostingowej (banner, link, button, pop-up itp.).
Niekiedy decydując się na darmowe usługi hostingowe musimy zgodzić się również na otrzymywanie reklamowych e-maili.
Taka forma współpracy może być owocna tylko wówczas, gdy autor strony ma minimalne oczekiwania wobec hostingu. Gdy tworzy się profesjonalne strony (serwisy, strony firmowe) i w projektach wykorzystuje się zaawansowane rozwiązania, bezpłatne usługi hostingowe ze swoimi wadami nie są w stanie sprostać wyzwaniom. Wówczas trzeba znaleźć DOBRY PŁATNY HOSTING.
Obecnie w sieci można odszukać wiele firm świadczących płatne usługi hostingowe. Ich oferta jest bardzo bogata i różnorodna. Firmy hostingowe oferują serwery o różnych parametrach, gwarantują różne usługi dodatkowe i kuszą "atrakcyjnymi" promocjami. Także ceny podobnych usług w dwóch firmach nie zawsze są zbliżone do siebie. Jak nie wybrać kota w worku?
Gość napisz, z jakich usług firm hostingowych korzystasz lub korzystałeś, i jak wywiązują się one ze swoich zobowiązań.
_________________ OF
Nie wiesz Jak to zrobić?! Zawsze Pomoc i porady za darmo dla wszystkich Użytkowników forum!
Szukasz? - Znajdziesz! Zapraszamy do zadawania pytań!
Ja korzystam z webd.pl. Najtańsze konto kosztuje 4 zł miesięcznie. Przetestowałem kilkanaście tanich hostingów (np. klatka, maniak) i webd jest chyba najlepszym tanim hostingiem (zauważyłem najmniej padów). Oczywiście taki webd.pl nie może się równać z droższymi hostingami, ale ma bardzo dobry stosunek jakość/cena i jest dobry na małe serwisy.
Odnośnie tych droższych to nie polecam Home, gdyż mój znajomy zużył w miesiąc 90% transferu i zadzwonił z pytaniem ile kosztuje dodatkowy 1 GB transferu i usłyszał coś w stylu "niech się Pan nie martwi, przekroczy Pan transfer to my Panu wystawimy fakturkę".
Jako uczestnik SUPP dostałem za darmo 3 miesiące hostingu w hosting365.pl. Niby kosztuje to aż 19 zł/mies, serwer za granicą (dość drogo jak na zagraniczny serwer), ale serwer jest na windowsie (to tłumaczy tak wysoką cenę) i mam do dyspozycji ASP i ASP.NET (konkurent PHP). W końcu będę mógł zobaczyć, co to wogóle jest to ASP.
Ja korzystam z webd.pl. Najtańsze konto kosztuje 4 zł miesięcznie. Przetestowałem kilkanaście tanich hostingów (np. klatka, maniak) i webd jest chyba najlepszym tanim hostingiem (zauważyłem najmniej padów). Oczywiście taki webd.pl nie może się równać z droższymi hostingami, ale ma bardzo dobry stosunek jakość/cena i jest dobry na małe serwisy.
Odnośnie tych droższych to nie polecam Home, gdyż mój znajomy zużył w miesiąc 90% transferu i zadzwonił z pytaniem ile kosztuje dodatkowy 1 GB transferu i usłyszał coś w stylu "niech się Pan nie martwi, przekroczy Pan transfer to my Panu wystawimy fakturkę".
Jako uczestnik SUPP dostałem za darmo 3 miesiące hostingu w hosting365.pl. Niby kosztuje to aż 19 zł/mies, serwer za granicą (dość drogo jak na zagraniczny serwer), ale serwer jest na windowsie (to tłumaczy tak wysoką cenę) i mam do dyspozycji ASP i ASP.NET (konkurent PHP). W końcu będę mógł zobaczyć, co to wogóle jest to ASP.
Wysłany: 2007-08-26, 00:11 Hosting linuxpl.com
Ja korzystam z usług linuxpl.com i jak na razie nie mam na co narzekać, nie było większych padów, czasem forum wolno się ładowało, zresztą strona tak samo, ale do tej pory nie było poważniejszych problemów.
Kocyk Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Sie 2007 Posty: 13
Wysłany: 2007-09-12, 18:19 Hosting ncse.pl
Ja korzystam z ncse.pl i jestem zadowolony. Dla jednej małej strony internetowej "starter plan" w zupełności wystarcza. Domena za 1zł, 1GB miejsca na pliki. Nie było specjalnych problemów. Jestem bardzo zadowolony.
Nie korzystałam i nie korzystam jeszcze z usług firm hostingowych,
jestem nowa na tym forum i ogólnie nie mam zbyt wiele pojęcia
o tych wszystkich sprawach.........
Dlatego tu jestem !
Szukam fachowców.....którzy mi pomogą zrobić portal społecznościowy.
Przecież nie trzeba być piekarzem żeby kupić chleb.....prawda !