Forum Serwisu ReklamaStron.pl
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie narzędzia wykorzystujesz przy tworzeniu strony?
Autor Wiadomość
OzdobaForum 
Ozdoba Forum

Pomogła: 66 razy
Wysłany: 2006-05-11, 00:26   Jakie narzędzia wykorzystujesz przy tworzeniu strony?

Każdy Użytkownik przy tworzeniu stron korzysta z mniejszej lub większej liczby narzędzi (np. do edycji kodu czy tworzenia grafiki). Część z nich przyspiesza pisanie kodu (np. edytory), część jest niezbędna do wykonania logo strony (programy graficzne), inne tylko wspomagają pracę webmastera.
A jakie narzędzia są wykorzystywane przez Ciebie podczas procesu tworzenia strony?

Pawluch 

Wysłany: 2006-05-11, 19:21   

Ja wykorzystuje edytory kodu: Zajączek, oraz WebSite PRO, bardzo dobry jest jeszcze Pajączek, ale za niego trzeba zapłacić.

Roland 

Wysłany: 2006-05-11, 21:40   

kiedys byl w jakiejs gazecie pajaczek z haslem, ale bylo kilka rzeczy zablokowanych, ale nie bylo tam za wiele zeczy zablokwoanych teraz juz nie pamietam konkretnie co, ale najzwyklejsza strone dalo sie w tym zrobic

Marek 
Administrator

Zaproszone osoby: 14
Wysłany: 2006-05-11, 23:28   

Ja najchętniej przy pisaniu kodu korzystam z Notatnika, gdyż wtedy dokładnie wiem, co robię. Nie lubię niepotrzebnych linijek kodu dodawanych automatycznie przez programy. Wolę mieć od razu czysty kod i wiedzieć po co mam dany fragment niż zgadywać co się zmieni, gdy usunę właśnie tę linijkę wyglądającego na niepotrzebny kodu wygenerowanego przez jakiś program. Wiem, że są też programy, które mają więcej funkcji od notatnika i nie zaśmiecają zbytnio kodu, ale notatnik pod Linuxa z kolorowaniem składni mi wystarcza.

Na grafice się nie znam, a gdy muszę używam GIMP-a.

jogaila 

Zaproszone osoby: 17
Wysłany: 2006-05-12, 12:29   

W "Komputer Swiat" (Expercie i Niezbędniku) była pełna komercyjna wersja Pajączka.

Zazwyczaj uzywam Dreamweavera - głownie pracuje w kodzie, zawsze wiem po co i jaki kod się tam znalazł. Dodatkowe znakomite ułatwienia kiedy korzysta się z css.
Wtedy zmiany tekstu są banalnie proste i szybkie.

Czasem korzystam z Pajączka. Rzadko, ale zdarza mi się korzystać z Notatnika.

Do grafiki używam Painta, IrfanView i SerifPhotoPlus, czasem innych.

ciubas

Wysłany: 2006-08-23, 12:19   

Ja głownie pajaczka 2000 pro, ktory swojego czasu byl w cd-action (ile to bylo lat temu)
grafika to Photoshop 7.0 CE, tak to jeszcze tylko flash MX i totalcmd do ftp:D

Nedved

Wysłany: 2006-08-27, 18:25   

ja używam tylko notatnika, bo jeśli chodzi o np. logo czegoś to daję zadnie grafikowi mojego serwisu (strony robie tylko dla serwisu, dla nikogo więcej, narazie :) )
Ostatnio zmieniony przez Nedved 2006-09-01, 11:50, w całości zmieniany 1 raz  

petertabak 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2006-08-29, 07:26   

Ja używałem notatnika, Pajączka 2000 no i oczywiscie kilka skryptów z internetu :P

LUKASZ6961 

Wysłany: 2006-09-28, 17:16   

Mozna tez korzystac z edytorow takich jak Joomala!!! Dosc proste!!!

Thomaszek 

Wysłany: 2006-10-12, 20:30   

Moim zdaniem korzystanie z Notatnika skutecznie utrudnia pracę. Nie ma kolorowania składni, nie ma wyróżnionych konkretnych lini itp. Kiedyś korzystanie z Notatnika było uważane za dziwny "szpan" i webmaster posiadał większy "szacunek". Teraz to już nieaktualne, bo po co sobie utrudniać życie?

Ja korzystam z dwóch programów:

kED i Photoshop.

W tym pierwszym tworzę strony zgodnie z najnowszymi standardami (XHTML + CSS), a w drugim oczywiście powstaje część graficzna strony (bez wykorzystania ImageReady).

Moim zdaniem takie połączenie jest najlepszym rozwiązaniem, ale to oczywiście tylko moje subiektywne zdanie.

bilo22 

Wysłany: 2006-11-18, 13:21   

Używam wielu narzędzi jednak najbardziej przypadły mi do gustu :

Pajączek - tworzenie kodu strony;

Adobe Photoshop - wszystko, co związane jest z grafiką od tła, przycisków, po logo i bannery; jeżli mi czasem to nie wychodzi tak, jak bym sobie tego życzyl, to korzystam z usług naprawde dobrego grafika.

Poccnr 

Wysłany: 2007-02-27, 17:00   

Ja chciałabym stworzyć swoją stronkę,ale nie umię :( Zazdroszczę Wam!Znacie się na tych wszystkich programach-ehh.Pozdrawiam ;)

Lis 

Wysłany: 2007-02-28, 08:19   

Ponieważ od jakiegoś czasu staram się mieć tylko legalny soft w kompie (gry też), używam:
- zajączka do pisania stron,
- gimpa i inkscape do obróbki grafiki (pierwszy do rastrowej, drugi jest do wektorowej, nim rysuję schematy itd.),
- pakietu krasnalserv, który zawiera serwer WWW i inne potrzebne elementy, jego używam do testowania moich stron jeśli mam kłopoty z internetem.

kammi 

Wysłany: 2007-04-29, 19:33   EdHtml i GIMP

A ja tworzę w EdHtml i bardzo jestem z niego zadowolony, a do grafiki GIMPa używam.

FenomeN 

Wysłany: 2007-05-13, 15:44   GIMP 2

Marek napisał/a:
Na grafice się nie znam, a gdy muszę używam GIMP-a.
Ja z GIMP-a 2. Chociaż PhotoShop jest lepszy, ale i tak wolę GIMP-a, bo jest łatwy w obsłudze.

Odpowiedz do tematu